Terasa nak makan popiah basah...kan best kalo ada pasar malam kt sini..senang kerja...
Disebabkab malas nak buat kulit popiah basah..so..kita tukar skit resepinya...buat popiah goreng, guna kulit popiah buatan Malaysia yang dibeli di Bahrain..tapi kita letak sos untuk popiah basah..amacam..popiah goreng/popiah basah...:)
Cili kering
Disebabkab malas nak buat kulit popiah basah..so..kita tukar skit resepinya...buat popiah goreng, guna kulit popiah buatan Malaysia yang dibeli di Bahrain..tapi kita letak sos untuk popiah basah..amacam..popiah goreng/popiah basah...:)
Ini adalah cubaan pertama saya..so..size tu tak secomel mana..nanti perlukan lebih latihan..: )
Kuah cili popiah
Cili kering
Udang Kering
Cuka/ perahan lemon
Gula
Gula merah
Garam
Semuanya secukup rasa yer..kene rasa sendiri..ikut tahap kepedasan masing-masing
Isi popiah
Bahan A
2 sudu besar bawang besar blend
2 ulas bawang putih blend
1 sudu besar udang kering
Bahan B
Isi ketam di potong halus/panjang
Carrot di potong halus/ panjang
Taugeh
Bahan A ditumis sehingga garing...masukkan bahan B..
Selepas siap masak..sejukkan..lepas tu masukkan dalam kulit popiah, boleh masukkan sedikit bawang goreng dan gulung..gam kan dihujung menggunakan tepung + air sedikit..
Goreng popiah..sudah masak..sapu kuah di atas popiah tadi.
No comments:
Post a Comment