About Me

My photo

Wandering across continents with four rugrats in tow. Rediscovering myself through crochet, sewing, baking, cooking and smothering my family with lots of love!

Monday, June 15, 2015

Cara menggunakan mesin jahit tepi Singer Pro Finish Serger (Video tutorial)

Assalamualaikum,

Dah lama sebenarnya saya ada mesin jahit tepi jenama Singer ni. Saya beli mesin jahit tepi 4 benang ini masa di Bahrain. Selama ini, saya guna dengan kaedah cuba jaya (try and error). 

Kalau saya tertukar tension je, mulalah saya serabut nak membetulkan tension. Inilah jadinya bila gunakan mesin tanpa sebarang ilmu. Memang saya dapat siapkan projek-projek saya, tapi ia akan mengambil masa yang agak panjang daripada yang sepatutnya. 

Semalam, saya merajinkan diri saya untuk mencari cara menggunakan mesin jahit tepi Singer saya ini dalam Youtube. Saya terjumpa video tutorial ini daripada strikemyfancy. Tutorial ini sangat lengkap dan tersusun. Kini, saya sudah faham bagaimana mesin ini berfungsi. 

Video tutorial ini terbahagi dalam 4 bahagian.

Pengenalan

Bahagian 1

Bahagian 2


Bahagian 3



Saya kini rasa lebih yakin menggunakan mesin jahit tepi ini. Semoga perkongsian ini dapat sedikit sebanyak dapat membantu anda juga. 


Happy Sewing!! Selamat Mencuba!!

Wednesday, June 10, 2015

Apple Picking in Warwick, New York

Assalamualaikum

Sepertimana yang saya ceritakan dalam post sebelum ini, En Suami terpaksa berjauhan dengan kami selama 4 bulan kerana terpaksa bertugas di New York. Tapi Alhamdulillah kami berkesempatan untuk melawat En Suami dalam bulan Oktober. Boleh rujuk post TRAVEL KE NEW YORK untuk kisah travel kami.

Walaupun hampir sebulan kami di New York, peluang untuk bersiar-siar dengan En Suami hanya ada pada waktu hujung minggu lantaran jadual kerja yang agak ketat. Salah satu hujung minggu tersebut kami bercadang untuk ke Woodbury Commons untuk shopping!! Selain itu, En Suami juga mencadangkan kami pergi ke sebuah ladang epal di Warwick untuk memetik epal.



Perjalanan ke ladang epal ini mengambil masa selama sejam dari bandar New York. Kami keluar seawal jam 8.00 pagi dengan menaiki kereta. Inilah kali pertama kami travel dalam jarak yang agak jauh sejak sampai ke New York. Anak-anak pun gembira melihat pemandangan sepanjang jalan.


Kami juga telah singgah di sebuah diner dalam perjalanan tersebut. Kami makan makanan separa vegetarian seperti omelette, egg sandwich, kentang. Aira suka minum hot chocolate!! And of course coffee for me!!!


Perjalanan kami teruskan melalui jalan pendalaman pula. Pada ketika ini, musim luruh sudah bermula. Jadi pemandangan kami telah disajikan dengan pemandangan dedaun yang sungguh cantik. Di samping itu, kami juga dapat melihat rumah-rumah yang cantik dan comel.


Apabila sampai di Masker Farm ini, kami terpegun melihat deretan pokok-pokok epal yang cukup banyak. Tak sangka rupanya ada pelbagai variasi epal yang berbeza dari sudut saiz, warna dan tekstur. Ada macam-macam nama epal juga!!


Tiada sebarang bayaran dikenakan untuk masuk ke ladang epal ini. Kami dibekal dengan satu beg plastik besar dan bebas untuk memilih epal idaman hati. Kami boleh ambil sebanyak yang mungkin. Caj yang dikenakan adalah sebanyak USD27 setiap beg. Kalau tak silap saya, beg plastik yang diberikan boleh menampung berat sehingga 5kg.



Anak-nak cukup seronok dapat memilih epal. Kalau nak diikutkan, kami tak perlu petik pun sebab banyak epal sudahpun gugur dan boleh dipungut di sekeliling pokok.

Sambil memilih epal, kami juga makan epal-epal yang sungguh lazat ini. Epal-epal di sini sangat JUICY!!



Masker Farm juga menyediakan kawasan rehat untuk para pengunjung. Selain meja makan dan bangku rehat, mereka turut menyediakan tapak fun fair kecil di mana pengunjung boleh menunggang kuda.


Selepas menghabiskan masa hampir dua jam di Masker Farm, kami pun kembali ke kereta untuk ke destinasi seterusnya. Sebelum meninggalkan ladang epal ini, kami tidak lupa untuk membayar epal yang telah dikutip.

Thursday, June 4, 2015

Aisya's 6th Birthday

Happy Birthday My Darling Aisya Nisa!!!


Alhamdulillah pada 30 Mei 2015 Aisya Nisa genap berumur 6 tahun. Cepatnya masa berlalu. Masih teringat lagi 6 tahun lepas semasa doktor pecahkan air ketuban dan terkejut yang Aisya dah buang air besar dalam perut mama.. :-)


Pada hari jadi Aisya kali ini, Aisya pakai birthday dress made with love from mama. Alhamdulillah, saya sempat siapkan party dress untuk Aisya. Pattern dress ini adalah free pattern daripada The Cottage Mama. Ini adalah kali kedua saya gunakan pattern ini. Ia mudah dan versatile. Apa pun, yang penting Aisya happy dengan dress ni.




Tahun ini, Aisya raikan harijadi bersama kawan kelas Aisya di Zippyland.




Birthday Party ni simple sahaja. Tapi Aisya dah kawan-kawan kelasnya enjoy dapat bermain bersama.


Aisya happy sangat sebab ini adalah kali pertama Aisya ada birthday party bersama kawan-kawan Aisya.


Zippyland menyediakan ruang untuk bermain outdoors dan indoors. Tempat ini selesa dan mainan yang disediakan selamat untuk kanak-kanak bermain. Pekerja yang membantu untuk menjaga kanak-kanak di sini juga sangat membantu dan pandai handle kanak-kanak.



Semua makanan serta kek disediakan oleh pihak Zippyland. Kami hanya sediakan goodie cup untuk kawan-kawan Aisya. Goodie cup ni simple sahaja. Saya letakkan pensel, pemadam, wisel serta chocolate M&M dan bungkuskan dengan plastik. InsyaAllah, saya akan berkongsi cara-cara untuk buat goodie cup ini dalam post yang akan datang.



Makanan yang dihidangkan adalah crepe nutella, popcorn, mini pizza, chocolate chip cookies, mini muffin serta pelbagai jenis jus. Selain itu, Zippyland juga menyediakan maskot khas untuk Aisya iaitu Bugs Bunny!



The birthday cake....YEAY!!!


Permandangan dari tingkat atas.

Pada birthday Aisya yang ke-enam kali ni, mama nak mengingati apa yang Aisya suka pada saat ini:

1. When Aisya grows up Aisya wants to be a successful teacher.

2. Aisya masih suka main "Pretend".

3. Aisya sangat suka main dengan mainan-mainan bersaiz kecil. Aisya ada banyak collection miniature toys. Kali ni, Aisya ada teman baru untuk bermain. Alya suka sangat main minature toys dngan Aisya.

4. Aisya rajin tolong mama jagakan Alya dan juga Mahathir. 

5. Aisya rajin bercakap dengan Mahathir yang baru berusia 4 bulan. Kalau Mahathir dengar sahaja suara Aisya, pasti Mahathir akan menoleh cari Aisya.

6. Aisya suka makan nasi lemak dengan sambal terutamanya nasi lemak bungkus. Aisya juga suka makan laksa, pulut kuning dengan rendang.

7. Pada birthday Aisya tahun ini, Aisya have your first wiggly tooth. Aisya takut sangat nak goyangkan gigi tu sampai gigi yang baru sudah mula tumbuh di belakang. Mama terpaksa tarik gigi Aisya 2 hari selepas birthday Aisya. Yeay!!! Aisya nangis sikit je!!

8. Aisya mula pandai baca buku sendiri. 

9. Aisya pandai tulis dan pandai buat buku. Aisya buatkan buku "I Love you Mama" untuk hadiah mama sempena birthday Aisya tahun ini.

10. Aisya seorang yang peramah dan sweet. Aisya ada ramai kawan di sekolah. Disebabkan sifat peramah dan pandai berkawan, Aisya dapat join group "First Friend" di sekolah.

11. Aisya rajin tolong mama masak kek dan biskut dan Aisya boleh ingat setiap bahan serta steps!! hebat!!

12. Aisya rajin temankan mama pergi grocery shooping dan Aisya tak akan minta belikan apa-apa utuk Aisya selagi mama tak tanya "Aisya nak apa?"

We Love you soooo much Aisya!! Semoga Aisya menjadi anak yang baik dan solehah.