About Me

My photo

Wandering across continents with four rugrats in tow. Rediscovering myself through crochet, sewing, baking, cooking and smothering my family with lots of love!

Tuesday, July 22, 2014

The Magic of Noxxa Pressure Cooker: Pulut Kuning Ekspress

Saya ingin berkongsi dengan semua macam mana saya masak pulut kuning.

Saya menggunakan periuk pressure cooker serbaguna Noxxa. Saya pernah bercerita tentang periuk serbaguna ini dalam post terdahulu. Pressure Cooker Serbaguna.

Dalam rumah ini, pulut memang menjadi kegemaran semua. Dari papa sampai ke anak-anak. Memang berebut-rebut kalau makan pulut.

Anak-anak suka sangat makan pulut dengan rendang, papa pula suka makan pulut dengan kari.

Untuk memasak Pulut Kuning Ekspress ini, kita tak perlu susah-susah rendam pulut semalaman. Kalau ikut cara ini, kita hanya perlu rendam pulut sekejap sahaja; cuma 20 minit.

Mari kita tengok cara-cara memasak Pulut Kuning Ekspress.

Pulut Kuning Ekspress

Bahan-bahan

Beras pulut
Serbuk kunyit
Asam keping
Daun pandan
Sedikit santan pekat
Sedikit garam

Cara-cara Memasak Pulut Kuning Ekspress

1. Rendam beras pulut bersama sedikit serbuk kunyit dan sekeping asam keping selama 20 minit.



2. Selepas 20 minit, buang air rendaman dan asam keping. Cuci lebihan serbuk kunyit pada pulut dengan air dan toskan.

3. Masukkan beras pulut ke dalam periuk Pressure Cooker Noxxa bersama sekeping daun pandan.

4. Masukkan air ke dalam periuk tadi sehingga paras beras pulut sahaja. Jangan lebih atau kurang.

(maaf, gambar tak berapa nak jelas)

5. Setkan periuk pressure cooker Noxxa kepada high pressure 2 minit. Jangan lupa untuk pusingkan tombol pressure valve atas penutup periuk kepada tanda Pressure.

6. Selepas Periuk Pressure Cooker berbunyi tanda beras pulut telah masak, pusingkan tombol pressure valve atas penutup periuk untuk mengeluarkan angin pressure. Setelah habis semua angin pressure keluar, barulah buka penutup periuk.




7. Kacau pulut tadi dan tuangkan santan yang telah dicampur dengan sedikit garam dan kacau rata.
*(Tutup semula tudung periuk dan biarkan seketika periuk yang masih ON untuk masakkan santan tadi.)


* Selepas memasak pulut beberapa kali menggunakan periuk noxxa, Saya dapati teknik baru supaya pulut lebih kembang dan masak cantik.

*Cara Altenatif untuk langkah ke-7. Selepas masukkan santan, tekan butang off dan kacau pulut. Tunggu sebentar supaya periuk tidak terlalu panas dan penutup boleh ditutup. Tutup tudung periuk dan tukarkan tombol ke STEAM. Set kan periuk Noxxa STEAM 2 minit. Pusingkan tombol pressure valve untuk mengeluarkan angin pressure. Buka penutup dan kacau rata.


8. Setkan meja. Panggil papa dan anak-anak. Pulut kuning sedia untuk dinikmati. 

Selamat mencuba!

**Saya juga ada mengambil tempahan Cover Noxxa Pressure Cooker ini. Boleh buat tempahan di fb page Jahitbynadia. Sila Klik (DISINI)

4 comments:

  1. Hadiahkan diri sendiri dengan periuk ini yg memang sangat berbaloi. Pm saya di 019-2494819 untuk dapatkan harga sgt istimewa.

    ReplyDelete
  2. Salam.. pulut noxxa tahan berapa lama ya.. mudah basi tak..

    ReplyDelete