About Me

My photo

Wandering across continents with four rugrats in tow. Rediscovering myself through crochet, sewing, baking, cooking and smothering my family with lots of love!

Thursday, December 25, 2014

Tingkatkan Keyakinan Diri Anak (5): First day of school


Assalamualaikum.

Hari ini saya ingin berkongsi usaha saya untuk meningkatkan keyakinan diri anak-anak saya. Saya masih lagi menggunakan panduan dari buku "Raise Your Child's Self-Esteem! 99 Easy Things To Do" oleh Nancy Krulik.




Daripada 99 aktiviti yang ada dalam buku ini yang boleh kita lakukan bersama anak-anak, kali ini saya ambil contoh aktiviti 7.



Take your child's picture each year on the first day of school. Don't forget to look back to see how much he's grown.



Di Malaysia, sudah hampir masanya untuk seisi persekolahan untuk tahun 2015 bermula bulan Januari ini. Saya ingin berkongsi aktiviti yang saya jalankan bersama anak-anak saya mengikut buku ini.

Untuk anak dara saya, sesi persekolahan bermula pada bulan Ogos lepas. Sebelum pergi ke sekolah, kami mengambil masa untuk bergambar. Saya telah menulis Gred apa yang akan mereka masuk untuk tahun itu di atas kertas besar untuk dipegang sambil bergambar.




Terpulang kepada kreativiti masing-masing. Saya hanya tuliskan menggunakan marker sahaja. Kalau ibu-ibu yang lain rajin, bolehlah decorate papan tanda yang dipegang oleh anak masing-masing.


Aktiviti ini bukan sahaja seronok untuk anak-anak malah ia juga dapat membantu kita sebagai ibu bapa untuk merekod perkembangan anak-anak. Jika kita dapat simpan gambar-gambar hari pertama persekolahan ini, pastinya kita akan nampak perkembangan anak-anak. Sebagai ibubapa kita memainkan peranan yang penting dalam memupuk jati diri anak kita. Keyakinan diri anak-anak akan meningkat di mana mereka akan lebih seronok dan bersemangat untuk memulakan hari pertama sekolah.  





Tuesday, December 23, 2014

Instagram Inspired Handmade phone cosy


I started making phone cosy a couple of months ago for fun. Surprisingly, a number of people asked me on whether I could make one for them.

Since I have started with a couple of instagram inspired phone cosies / power bank cosy, anyone interested to order them can email me at nadiashahafeez@gmail.com.

Made with Love!!!

Nadia......

Saturday, December 20, 2014

Pulang ke Malaysia untuk bersalin

Assalamualaikum semua... Alhamdulillah saya dan anak-anak selamat sampai Malaysia. Disebabkan perjalanan yang jauh dan transit di Dubai, kami ditemani oleh bapa mertua saya memandangkan Encik Suami masih lagi di New York.

Untuk pengetahuan semua, masa perjalanan dari Dakar-Dubai adalah 10 jam dan Dubai-Kuala Lumpur adalah 7 jam.

Disebabkan perjalanan yang agak jauh dan lama, doktor mencadangkan agar saya berehat sebentar di Dubai. Semasa perjalanan pulang hari itu kandungan saya berusia 32 minggu. Kami mengambil keputusan untuk berehat di Dubai selama 2 malam. Alhamdulillah, keputusan yang dibuat oleh Encik Suami untuk kami anak-beranak tidur di Dubai 2 malam adalah keputusan yang bijak. Terima kasih!.

Badan saya memang dah tak mampu nak meneruskan perjalanan. memang perlukan rehat yang secukupnya. Maklumlah, bukan sahaja badan dan perut saya yang semakin berat, Alya pun sudah semakin semangat dan lasak. Alya tak boleh nak duduk diam di dalam kapal terbang seperti semasa perjalanan ke New York sebelum ini. Alya semkain bijak! Dia dah pandai menunjukkan tantrum. Alya 1 satu tahun tapi tantrumnya macam budak umur 2 tahun!! Tok Wan pun penat nak layan.

Ramai yang bertanya berapa bulan kandungan yang dibenarkan untuk naik pesawat. Saya rasa perkara ini berbeza mengikut syarikat penerbangan yang terlibat.  Untuk Emirates, mereka membenarkan ibu mengandung naik pesawat sehingga minggu ke-29. Sekiraya lebih daripada itu, surat doktor perlu dikemukakan sebelum menaiki pesawat. Surat berkenaan perlu tarikh jangkaan bersalin, keadaan keihatan ibu mengandung dan tiada halangan untuk menaiki penerbangan berkenaan. Maklumat lanjut mengenai perkara ini bolehlah dirujuk di sini. http://www.emirates.com/us/english/plan_book/essential_information/health_and_travel/before_you_leave.aspx

Alhamdulillah, doktor saya berikan surat kebenaran. Semasa perjalanan pulang ke Malaysia kandungan saya adalah 32 minggu. Disebabkan perut saya yang besar, dari mula nak check in sehinggalah sebelum berlepas, akan ada crew yang bertanya berapa minggu kandungan saya dan minta surat doktor...huhu...

Seminggu sebelum bertolak pulang, saya sudah mula terasa sakit-sakit contraction. Mungkin kerana penat berkemas dan sibuk dengan urusan sekolah anak-anak. Untuk mengelakkan stress di dalam pesawat, doktor berikan saya ubat untuk menahan sakit. Nama ubat adalah Spasfon-Lyoc. Untuk penerbangan Dakar-Dubai saya ambil satu dos dan untuk penerbangan Dubai-KL saya juga ambil satu dos. Alhamdulillah, sakit perut mengeras tak terasa sangat. Cuma sakit pinggang dan punggung sahaja yang terasa. Tapi bila sampai sahaja di bilik, badan, perut, pinggang dan kaki mula terasa saki-sakit.

Di Dubai saya dan anak-anak sempat berkunjung ke Dubai Mall. Untuk perjalanan ke Dubai Mall, kami menggunakan LRT. Dapatlah saya melepaskan rindu berjalan di Middle East. Terasa rindu Bahrain pun ada, terutamanya bila makan di food court yang kelihatan sama seperti di Bahrain dan melihat keadaan sekeliling di Dubai..huhu..



Alhamdulillah..selepas berehat untuk 2 malam di Dubai, kami meneruskan perjalanan pulang ke tanah air. Perjalanan kali ini tidak tersa sangat lamanya. Anak dara saya pun tak sabar-sabar nak berjumpa dengan semua keluarga di Malaysia. Glad to be home!!



Monday, November 24, 2014

Ash Jumpsuit for my active girls

Asslamuaaikum... Apa khabar semua?

Untuk makluman semua, saya telah mencuba pattern Ash Jumpsuit daripada Celine Bailey of Petit a Petit & Family yang saya beli dari online. Pattern mudah ini sesuai untuk sesiapa yang baru berjinak-jinak untuk menjahit dan sesuai untuk "self learner" seperti saya. Penerangan yang disediakan sungguh terperinci dan disertakan gambar yang jelas bagi setiap langkah.




Pattern ini tidak memerlukan butang ataupun zip. Apa yang diperlukan adalah getah sahaja. Ini bukan sahaja memudahkan bagi mereka yang baharu belajar menjahit, malah sangat senang untuk kanak-kanak juga. Aira dan Aisya hanya perlu sarungkan sahaja jumpsuit ini dan boleh buka dan pakai sendiri bila diperlukan. Ini memudahkan urusan ke tandas!

Pattern ini disediakan dari size 6 bulan ke 12 tahun. Ia juga memberikan kita pelbagai pilihan dengan hanya satu pattern sahaja. Kita boleh memilih untuk membuat jumpsuit, jump play, baju sahaja atau seluar sahaja dan juga seluar pendek. Terpulang kepada kita mengikut kesesuaian masing-masing. Bagi pilihan fabrik pula, kita boleh menggunakan daripada satu jenis kain sahaja ataupun "mix and match".


Untuk Alya, saya gunakan hanya satu jenis fabrik sahaja untuk keseluruhan baju. Saya menggunakan "African Batik" dan saya gunakan size 12-18 month. Saya pernah bercerita tentang "African Batik" sebelum ini di dalam post Jalan-jalan cari fabrik dan benang.



Untuk Aisya pula, saya campurkan fabrik yang sama dengan Alya dengan fabrik berwarna pink untuk "neckline, armhole", pinggang dan juga pada bahagian kaki. Saya gunakan size 5 tahun utuk Aisya.


Untuk Aira pula saya gabungkan fabrik pink pada bahagian badan baju sahaja. Saya terpaksa mix and match size kerana Aira tinggi tetapi kurus. Saya gunakan size badan 7 tahun dan seluar 8 tahun.

Pada ketika ini, kami ke Lagon, Dakar untuk makan tengahari, Cuaca pada hari itu berangin dan Alya serta Aira pula tak berapa sihat pagi itu. Oleh itu, saya pakaikan t-shirt di dalam jumpsuit masing-masing. Saya suka anak-anak saya memakai baju yang lebih kurang sama, tapi tidak semestinya semuanya sama. Sekurang-kurangnya fabrik yang sama tetapi masih berbeza antara satu sama lain.



(Bonding time with Tokwan yang datang melawat dari Malaysia)

Secara kesimpulannya, Ash jumpsuit ini sangat sesuai untuk kanak-kanak yang aktif berlari, melompat dan memanjat. Pergerakan mereka tidak terganggu dengan jumpsuit ini. Jumpsuit ini juga boleh dipakai begitu sahaja ataupun dengan tshirt di dalam. 

Untuk projek-projek menjahit saya yang lain, boleh lah ke blog saya iaitu jahitbynadia. (Klik disini)

Monday, November 17, 2014

Travel pulang ke Dakar

Alhamdulillah, dengan berkat doa keluarga dan kawan-kawan, saya dan anak-anak telah selamat pulang ke Dakar dari New York.

Anak-anak dara saya lebih bersedia kali ini selepas pengalaman kami travel tanpa Encik Suami untuk ke New York sebelum ini. (link post New York)  Aira dan Aisya pandai jaga diri dan banyak membantu, Alhamdulillah.

                                    

                             

                                           

( Sedih nak meninggalkan papa...Alya pula tidur masa tu, tak dapat nak peluk cium papa...)

Pengalaman kali ini berbeza sedikit berbanding dengan perjalanan sebelum ini. Kalau sebelum ini kami bertolak pada waktu siang, kali ini kami bertolak pada waktu malam pula (waktu tidur). Masa yang berlalu tak terasa sangat bagi anak-anak kerana mereka tidur sepanjang perjalanan. 

Tapi bagi saya, ia sangat memenatkan kerana saya cuma tidur-tidur ayam sahaja. Alya terpaksa tidur di atas pangkuan saya yang sempit kerana saiz perut yang makin membesar. Kapal terbang untuk pulang ke Dakar ini tak ada bassinet untuk bayi. Maka, semua pun tidur berhimpit-himpit. Macam-macam style tidur anak Dara saya. Tapi saya tak berpeluang untuk mengambil gambar kerana kekangan tangan memengang Alya...huhu...

Yang paling lasak adalah Aira! Sekejap kaki dia kat muka Aisya. Ada ketika tu, dia peluk muka Alya macam peluk bantal! Mujur saya tak tidur...Nasib baik tak lemas Alya.

Disebabkan saya sedia tahu yang saya akan sakit-sakit badan sebab tak akan dapat tidur sepanjang perjalanan, saya sudah bersiap-sedia untuk menelan paracetamol sebaik sahaja kapal terbang mula bergerak. Ini supaya muscle badan saya lebih relaks. 
(Disclaimer: Ini sekadar pengalaman peribadi saya. Sila dapatkan nasihat doktor sekiranya anda bercadang untuk buat perkara yang sama.)

Alhamdulillah Aira dan Aisya dah besar.. Dah pandai tolong mama. Aira tolong temankan Aisya pergi toilet dan juga tolong bilaskan botol susu Alya. Terima kasih Aira!

Perjalanan kali ni saya cuma bawa bekal susu formula yang sudah siap dibancuh. Tak perlu saya nak minta air suam pada crew. Cuma perlu tuang sahaja ke dalam botol susu. Susu ini saya beli semasa di New York. Mudah sangat guna susu ni. 


Semuanya bermula aabila saya tertinggal susu Alya di apartment kami semasa keluar berjalan-jalan di New York. Saya terpaksa beli dan cuba susu ni. Alhamdulillah, Alya minum tanpa sebarang masalah walaupun susu ini tak suam.

Susu macam ni ada juga di jual di Dakar, Senegal tapi jenama lain dan bukan bentuk macam ini. Di sini ada susu yang botolnya macam botol susu beserta dengan puting. Yang macam Enfamil ni senang, rasa susunya pun Alya suka.

Disebabkan saya mengandung, doktor gynea saya menasihatkan saya untuk memakai stokin khas untuk mengelakkan Deep Vein Thrombosis atau DVT. Saya lupa nak ceritakan tentang stokin ini dalam post saya sebelum ini. Stokin ini dipakai untuk mengelakkan untuk mengelakkan darah beku disebabkan kita kurang bergerak semasa dalam penerbangan. Travelling dalam penerbangan jarak jauh semasa mengandung juga berpotensi untuk meningkatkan risiko DVT yang boleh membawa kepada stroke. http://en.wikipedia.org/wiki/Deep_vein_thrombosis

                                                 
                      (Perbezaan stokin DVT..yang panjang tu stokin DVT, yang pendek adalah stokin biasa)

Perbezaannya memang terasa. Semasa perjalanan ke New York hari tu kaki saya tak terasa cramp, tapi kali ni terasa cramp bila sampai di Dakar. Saya juga perlu menggunakan stokin ini bila pulang dari Malaysia ke Dakar selepas pantang nanti. Tetapi, disebabkan terlalu sibuk mengemas barang nak balik Dakar, saya terlupa tentang stokin dan tertinggal. Nampaknya terpaksalah saya beli sepasang lagi.

Di Airport Dakar, kami terpaksa turun tangga kapal terbang sendiri dan semua penumpang perlu menaiki bas untuk ke airport. Jenuh juga la saya nak mendukung Alya dengan kaki yang terasa sakit nak turun tangga yang menjunam tu.  Alhamdulillah ada yang baik hati berikan saya tempat duduk dalam bas.

Akhir kata, pengalaman semasa di New York cukup manis. Namun saya terpaksa berdepan dengan realiti perlu berjauhan dengan Encik Suami untuk beberapa ketika lagi. Walaubagaimanapun, Saya bersyukur perjalanan pulang  kami ke Dakar berjalan dengan lancar. Sekali lagi, terima kasih kepada semua sahabat dan kaum keluarga yang mendoakan kami. 

                                 

                                   ( My three Charlie Angles...selamat sampai ke Dakar )





Saturday, November 15, 2014

Alya's 1st Birthday...Happy Birthday Alya!!

Alhamdulillah, pada 11 Oktober 2014, Alya genap berumur satu tahun!..Yeay!!


                                      

Mama love you Alya, Mama's Little Engineer. Mama suka panggil Alya "Little Engineer" sebab Alya suka sangat belek bende-bende dengan teliti ala-ala macam engineer.  Alya juga boleh buka pintu pagar kat tangga dengan sendiri. Alya tolak latch bahagian bawah pagar!! Hebat anak mama ni.

Alya sambut harijadi pertama di Senegal tanpa Papa yang terpaksa berjauhan sebab bertugas di New York.

Tapi kami akan bertolak untuk melawat papa di New York pada keesokan paginya. Yeay!!

Sampai sahaja di New York, Alya terkedu jumpa Papa sebab sebulan lebih minggu tak jumpa, selalu nampak muka papa dalam Tango je..: )

Alhamdulillah, sempena menyambut harijadi Alya...kami dapat berkumpul  5 orang sekeluarga!







Pada harijadi Alya yang pertama ini, Mama nak mengingati Alya pada saat ini...

1. Alya sudah ada 4 batang gigi bahagian atas dan 2 batang gigi bahagian bawah.

2. Alya sudah boleh berjalan sendiri tanpa bantuan.

3. Alya sudah pandai merangkak naik dan turun tangga sendiri.

4. Alya pandai turun katil mama dengan sendiri.

5. Alya suka main dancing dengan kakak-kakak.

6. Alya excited bila kakak pulang dari sekolah. Alya akan tunggu kakak dan Kak Aisya buka buku baru mereka bawa dari sekolah dan baca bersama-sama.

7. Kalau dapat mandi bath tub dengan kakak-kakak, Alya suka sangat splashing the water.

8. Alya masih minum susu hanya 120 ml setiap kali.

9. Alya masih menggunakan cloth diaper. Bila vacation atau berjalan dan tidur malam sahaja yang gunakan disposable diaper. Sepanjang holiday, kalau pakai disposable diaper. Mulalah merah-merah punggung Alya. Alya lebih selesa dengan cloth diaper.

10. Alya pandai main patung barbie ataupun lalaloopsy kakak-kakak. Dia cuba untuk meniru cara kakak-kakak main dengan buat dialog sendiri (Alya bercakap dalam bahasa sendiri)

11. Alya suka sangat kalau dapat menyelongkar beg mekap mama, habis satu-satu dia belek.
Alya boleh diam dengan lamanya kalau dapat peluang ini.

                                  

Semoga Alya  menjadi anak yang baik dan solehah..Insya allah awal tahun hadapan Alya dah nak jadi kakak!

I Love You, Alya!!

Happy Birthday Alya !!








Travel ke New York

       

Alhamdulillah saya telah selamat sampai di New York... travel bersama 3 orang anak kecil dengan keadaan saya yang 5 bulan mengandung memang mencabar.

                                        
(Sedang menunggu beg....masing-masing sudah penat duduk atas kerusi, seronok pula duduk atas lantai)

Alya baru mencapai umur 1 tahun, jadi dia masih belum ada seat lagi. Alya terpaksa berhimpit duduk di atas saya memandangkan kami tak dapat duduk di tempat yang ada bassinet. Kandungan saya baru 5 bulan tapi besar perut saya macam 7 bulan..huhu. Siapa yang kenal saya memang sedia tahu, perut saya memang besar kalau setiap kali mengandung...hehe.

Alhamdulillah, segala urusan perjalanan agak lancar. Bermula dari urusan kelulusan visa sehinggalah sampai ke New York.

Ditakdirkan, pegawai yang menguruskan visa kami anak-beranak di Senegal adalah ibu kepada kawan Aisya di sekolah. Kelulusan visa dapat selesai dengan mudah dan cepat.

Sepanjang hari dari Subuh sehingga dalam perjalanan, saya tak putus-putus berzikir. Risau juga hati ini. Pertama kali saya naik flight seorang diri dengan budak-budak, dan ditambah lagi dengan keadaan saya yang sedang mengandung. Apa yang saya mampu adalah berserah pada Allah.

Nasib baik penerbangan dari Senegal ke New York agak pendek iaitu selama 8 jam tanpa henti (berbanding 17 jam Senegal ke Malaysia tak termasuk waktu transit).

Kalau diikutkan, semua penerbangan untuk ke New York dari Senegal akan melibatkan pemeriksaan keselamatan untuk semua beg. Tapi Alhamdulillah bila sampai sahaja giliran kami, beg kami tak perlu dibuka dan diperiksa. Saya juga tak perlu buka kasut dan body search saya sangat senang dan ala kadar berbanding dengan orang lain.

Sepanjang perjalanan di dalam kapal terbang, cabin crew untuk penerbangan ke New York tak ramai. Agak sukar sedikit saya nak minta tolong.  Alhamdulillah timing Alya nak susu selalunya tepat pada masa crew kurang sibuk. Saya boleh minta air suam tanpa bangun dari tempat duduk saya kerana timing Alya nak susu bukan waktu mereka sediakan makanan.

Tapi Aira mula sakit perut dan pucat apabila ada turbulance. Aira asyik sangat menonton movie dan main game dalam kapal terbang sehinggakan tak makan nasi. Aira cuma makan kek sahaja. Mungkin itu adalah punca kenapa Aira sakit perut.

Untuk melegakan sakit perut dan mabuk Aira, saya mengambil keputusan untuk memberi Aira minum Coca Cola (Coke). Malangnya, timing Aira nak minum Coke bukanlah masa yang sesuai sebab semua crew sedang sibuk menguruskan makan petang. Kami terpaksa menunggu lama untuk Aira dapat Coke. Saya pula tak dapat nak bangun dan ambil air Coke sendiri di pantry kerana Alya sedang tidur di atas pangkuan saya. Takut juga saya masa tu kalau-kalau Aira muntah. Aira memang mudah mabuk sejak dari kecil lagi. Nasib baik Aira boleh bertahan dan sabar menunggu.

Sampai sahaja di New York, saya perlu mendukung Alya sehingga sampai ke tempat mengambil beg kerana stroller hanya boleh diambil di situ. Saya tak dapat nak baby wearing Alya disebabkan perut saya dah semakin besar. Jauh betul perjalanan nak melepaskan imigresen. Sakit juga tangan saya mendukung budak kecik ni. Lenguh tangan terasa sampai 2 hari!

Dugaan seterusnya adalah untuk mengambil beg. Saya memang sengaja travel dengan satu beg sahaja supaya senang saya nak handle selain nak tolak stroller Alya. Alhamdulillah ada yang membantu untuk mengangkat beg saya daripada conveyer belt. Aira juga tolong saya untuk menolak stroller.. : )

                                    
                                    
                                         (Alya tercengang jumpa papa yang dah lama tak jumpa)

Alhamdulillah, semuanya lancar dan kami selamat sampai untuk melawat Encik Suami... Dugaan seterusnya adalah perjalanan pulang ke Dakar, Senegal sebab Encik Suami masih perlu meneruskan tugas di New York.

                         

Ya Allah, permudahkanlah urusan hamba mu ini.. Amin.























Wednesday, September 24, 2014

Mesin Jahit baru!!!...Innov-is 950

Alhamdulillah, mesin jahit baru saya sudah selamat sampai!!!

Mesin jahit lama kesayangan saya telah rosak (ceritanya boleh klik DI SINI) dan saya tak dapat nak baiki lagi. Kena tunggu sehingga saya balik Malaysia.  Saya harap akan dapat cari tukang yang bolh baiki mesin jahit saya.

Saya juga pernah cuba mencari pengganti mesin jahit lama saya di sini (Dakar, Senegal) tetapi tak berjaya. (ceritanya boleh klik DI SINI).

Untuk menyelesaikan masalah mesin jahit saya, saya telah meminta emak saya di Kuala Lumpur untuk tolong belikan mesin jahit untuk saya di Kuala Lumpur dan diposkan ke Dakar.

Setelah mencari mesin yang sesuai daripada Encik Google dan juga nasihat daripada rakan-rakan, akhirnya saya memilih model Brother Innov-is 950.

Mesin jahit ini adalah mesin jahit bersama dengan mesin embroidery (sulam) 2 in 1.


Setakat ini, saya masih belum habis explore lagi mesin jahit ini... sesi suaikenal dengan mesin baru ini agak perlahan sedikit kerana selalu mendapat gangguan daripada si kecik Alya... : )



Insya allah jika ada masa saya akan cuba untuk explore dengan lebih lagi cara-cara menggunakan mesin Innov-is 950 ini.

Pada kawan-kawan yang ada tips nak menggunakan mesin jahit ini bolehlah share bersama-sama...: )



Sunday, September 21, 2014

Bersantai di sebuah Farmhouse.....Amboise, France


Semasa cuti sekolah musim panas yang lepas, kami sekeluarga bercuti di luar Senegal. Kami sekeluarga mengambil keputusan untuk bercuti keEropah. Kami ke France dan juga UK. Semasa di France, kami sempat mengambil peluang untuk berehat dan menginap di sebuah farmhouse yang terletak di Amboise, France.






Amboise terletak di daerah Centre, France.


Amboise adalah sebuah pekan kecil.
Kami mengambil masa selama 3 jam perjalanan menggunakan kereta sewa dari kota Paris. Alhamdulillah anak-anak pun tak meragam sepanjang perjalanan. Semuanya tidur dengan selesa di dalam car seat masing-masing.


Encik Suami telah menempah rumah ini melalui internet dengan menggunakan websit Airbnb. Oleh sebab itu, sebelum sampai ke rumah yang kami sewa ini, saya agak bimbang juga. Saya takut ia sekadar indah khabar dari rupa. Saya takut hanya gambar yang kami lihat di dalam internet tidak mencerminkan rumah sebenar.

Namun demikian, apabila sampai sahaja di hadapan rumah tersebut, saya tersenyum sendiri  Rupanya sama dengan gambar yang kami lihat!


Rumah yang dibina pada kurun ke 17 ini dipenuhi dengan bunga sekeliling rumah. Cantik sangat! Rumah yang kami sewa ini terletak di hujung jalan mati. Memang tak ada langsung gangguan bunyi kereta, sesuai untuk berehat menenangkan fikiran.


Tuan rumah ini,  Debbie Peter, merupakan tuan rumah yang sungguh hospitable. Rumah ini lengkap dengan segala keperluan rumah. Apa yang perlu kita bawa hanyalah pakaian dan juga makanan untuk dimasak. Selain itu, jiran Debbie juga datang menjenguk kami sekeluarga untuk memastikan kami tidak menghadapi sebarang masalah dengan rumah berkenaan.






Ini adalah ruang dapur. Dari dapur sambil memasak, kita boleh nampak anak-anak bermain di tepi kawasan rumah. Kelengkapan dapur juga lengkap. Lengkap dengan microwave, dishwasher, coffee maker, cerek air dan peti sejuk. 

Semua yang ada di dalam kabinet dapur juga boleh digunakan termasuk tepung, minyak, dan beberapa makanan dalam tin. 


Farmhouse ini mempunyai 5 buah bilik tidur yang selesa. Rumah ini bukan sahaja cantik dari segi dekorasinya, malah ia juga bersih.


 Bilik di tingkat satu menghadap ke kolam renang dan tempat jemuran.


Bilik ini digunakan oleh Aira dan Aisya. Ini adalah bilik tidur anak kepada tuan rumah.


Bilik tidur utama, besar dan luas.



Tuan rumah juga menyediakan baby cot untuk Alya. Alhamdulillah, tak lah saya risau Alya jatuh katil bila tidur. Alya ni tidur lasak, suka pusing-pusing!

Selain itu, rumah ini juga penuh dengan koleksi buku tuan rumah. Selain daripada ruang di bawah tangga ini, terdapat juga buku-buku di dalam bilik tidur.


Untuk keperluan anak-anak juga lengkap. Anak-anak tak akan bosan sepanjang tinggal di dalam rumah ini. Tuan rumah menyediakan mainan yang lengkap beserta LEGO. Card game pun ada seperti UNO.


Aira dan Aisya suka sangat dapat main doll house yang comel ni.


Selain mainan, terdapat juga koleksi buku untuk anak-anak.


Alya juga seronok dapat bergerak bebas selepas 3 hari asyik berdukung di Disneyland.

Selain buku-buku, rumah ini juga dilengkapi dengan televisyen dengan rangkaian channel satelit. Bukan itu sahaja, tuan rumah juga menyediakan koleksi DVD.


Ada ruang kosong ditepi rumah untuk anak-anak bermain beserta buaian dan tempat memanjat di pokok.

Rumah ini juga terdapat kolam renang "heated pool". Walaupun cuaca sejuk, kami masih lagi boleh bermain di dalam kolam renang kerana air kolam suam dan tidak sejuk.



Terdapat juga basikal yang boleh digunakan untuk beriadah di sekeliling pekan. Adik ipar saya, Yuyui juga seronok sepanjang 3 hari kami menginap di sini.

Rumah ini lengkap dengan internet serta WIFI di dalam rumah. Coverage internetnya juga sangat bagus.

Saya akan berkongsi lagi dalam entry yang lain, terlalu banyak gambar dan cerita yang hendak saya kongsikan sepanjang kami berada di Amboise.

Jika anda berkesempatan untuk ke Amboise dan berminat untuk menginap di farmhouse ini, anda boleh menempah melalui Airbnb di https://www.airbnb.com/rooms/586952.


Rumah no. 38.....

Thank you for the AMAZING experience!

Have you been to a Farmhouse? If so, what was your experience...?