About Me

My photo

Wandering across continents with four rugrats in tow. Rediscovering myself through crochet, sewing, baking, cooking and smothering my family with lots of love!

Wednesday, August 20, 2014

Tingkatkan Keyakinan Diri Anak (4): Ucapkan "I love you" pada anak


Assalamualaikum... Hari ini saya ingin berkongsi usaha saya untuk meningkatkan keyakinan diri anak saya. Saya masih lagi menggunakan panduan dari buku "Raise Your Child's Self-Esteem! 99 Easy Things To Do" oleh Nancy Krulik.





Dari 99 aktiviti yang boleh kita lakukan bersama anak yang ada dalam buku ni, hari ini saya ambil contoh aktiviti 1.


Tell your child you love him/her at least once a day.



Anak-anak merupakan amanah Allah yang perlu dididik dengan sebaiknya dari kecil lagi supaya mereka menjadi anak yang soleh dan sentiasa taat kepada kedua ibubapa mereka kelak. 

Tak dapat dinafikan dalam kesibukan dengan urusan seharian di pejabat dan di rumah, kita seringkali terlupa untuk mengatakan "I love you" pada anak kita. Mungkin juga ada yang beranggapan, bahawa kita tak perlu ucapkan I love you pada anak-anak kerana dengan perbuatan mencium, memeluk dan sediakan makan, pakai seharian sudah cukup menyampaikan rasa sayang kita pada anak. Malah, mungkin juga ada yang berpendirian kata-kata ini akan menjadikan anak terlalu manja atau 'lembik'.

Tapi kita juga perlu prihatin yang anak-anak juga manusia berperasaan seperti kita. Mereka juga perlu diingatkan bahawa kita sayang sangat pada mereka. Memang benar dengan  hanya memberi coklat, gula-gula atau mainan sudah cukup untuk membuatkan mereka bahagia. Tapi kebiasaaannya pemberian material ini kesannya cuma sementara. Tapi dengan ucapan kasih sayang setiap hari, Insyaallah dapat  memberi impak yang lebih mendalam dan berpanjangan buat mereka. Dengan ucapan sayang pada anak-anak dapat meyakinkan mereka bahawa mereka disayangi. Dengan cara ini, akan meyakinkan anak bahawa mereka disayangi dan dapat menghindarkan mereka dari pergaulan yang salah.

Malah, ada pepatah yang mengatakan 'you can't spread love without getting some on yourself''.  Kesan perkataan 'I love you' itu juga sebenarnya akan membahagiakan kita juga sebagai ibu bapa.  


I LOVE YOU AIRA AND AISYA 
(dan Alya....walaupun dia tak faham lagi...hehehe)

Saya cuba untuk mempraktikkan amalan ini kepada anak-anak saya. Saya pastikan saya akan ucapkan perasaan sayang dan kasih saya pada mereka setiap hari dan Alhamdulillah saya nampak hasilnya.

Hampir beberapa kali dalam sehari saya akan dapat ucapan "I Love You, Mama" oleh Aira dan Aisya" dengan dikuti ciuman dan pelukan oleh mereka. Walaupun selepas saya marah, mereka akan terus berlari dan memeluk cium sambil katakan "I Love you, Mama".

Kadang-kadang, saya juga berikan nota cinta saya pada Aira di sekolah. Saya akan letakkan love note saya dalam lunch bag Aira sebagai surprise di sekolah. Love note yang saya tulis simple sahaja, cuma tulis I Love You  from Mama di atas kertas kecil. Tetapi dengan langkah mudah ni sahaja, saya akan dapat balik beberapa keping love note dari Aira dan Aisya...




Kesimpulanya tidak rugi untuk kita sampaikan rasa sayang pada anak-anak. Jangan pernah berhenti mengekspresikan rasa sayang pada anak. Dengan ucapan ringkas I love you yang tak sampai satu minit dalam sehari dapat mengubah dan membentuk diri anak-anak...InsyaAllah...

P/S: InsyaAllah saya akan kongsikan pengalaman saya dalam meningkatkan keyakinan diri anak saya setiap bulan.. Please come back for more info.. :-)

Tingkatkan Keyakinan Diri Anak (3): Great! Great! Great!
Tingkatkan Keyakinan Diri Anak (2): Membuat kertas pembalut sendiri
Tingkatkan Keyakinan Diri Anak : Mengubah "I can't" into "I can"


Monday, August 11, 2014

Juadah Syawal: Nasi Pilaf / Pilau / Pulao

Rasanya belum terlambat lagi saya nak mengucapkan Selamat Hari Raya kepada kawan-kawan semua..Selamat Hari Raya, Maaf Zahir Batin dari saya sekeluarga.

Raya kami di Dakar tahun ni disambut secara sederhana sahaja. Untuk jamuan raya di rumah kami tahun ini , saya masak Nasi Pilaf, Roti Jala dan Spaghetti Carbonara.

Dulu masa di Bahrain, saya selalu makan Nasi Pilaf ini, tapi tak pernah pun terfikir nak masak sendiri. Mungkin sebab selalu dapat. Ada je yang rajin nak masakkan.

Nasi Pilaf juga dikenali sebagai Nasi Pilau ataupun Nasi Pulao. Jom kita tengok resepi!

Resepi asal saya dapat daripada Iza Akma Singgahsana Kitchen. Resepi asal menggunakan 2 kilo beras. Namun saya buat sedikit pengubahsuaian mengikut teknik menyukat yang biasa saya gunakan di rumah iaitu dengan menggunakan cawan beras.

Untuk sukatan air pula, saya gunakan teknik yang saya belajar daripada kawan-kawan di Bahrain dahulu. Satu cawan beras akan dimasak dengan satu setengah cawan air. Cawan yang saya gunakan adalah cawan yang sama untuk memasak Kuih Seri Muka.


Nasi Pilaf / Nasi Pilau / Nasi Pulao

Bahan-bahan

5 cawan beras basmathi dicuci bersih dan direndam selama 1/2 jam
1/2 ketul butter
1 batang kulit kayu manis
3 biji bunga lawang
4 biji bunga cengkih
3 helai daun pandan, disiat dan disimpul
1 biji bawang besar dicincang halus
Air secukupnya
Sedikit garam
Safron ( kalau tak ada pun tak apa, safron hanya untuk warna kuning sahaja )
Segenggam daun ketumbar
Segenggam daun pudina
Segenggam bawang goreng
Segenggam kismis kuning (kali ini saya tak gunakan kismis kerana kehabisan kismis)

Cara-cara memasak

1. Toskan beras yang telah direndam sehingga kering airnya.

2. Panaskan periuk ( saya gunakan periuk Noxxa Pressure Cooker - "On" Stir Fry) dan cairkan butter.

3. Masukkan kayu manis, bunga lawang dan bunga cengkih dan gaul rata.

4. Masukkan pula bawang besar dan gaul sehingga tumisan menjadi wangi.

5. Masukkan beras ( gaul perlahan supaya beras tidak hancur, lebih baik gunakan garfu kayu yang besar. gorengkan sebentar beras ini dengan teknik clockwise sehingga butter tadi sebati dengan beras. Teknik ini akan menjadikan nasi berderai dan tidak melekat-lekat ).

6. Masukkan air dan garam. Untuk beras 5 cawan, saya masak bersama 7 1/2 sukatan air.

7. Taburkan Safron ( optional ).

8. Kecilkan api dan tutup periuk.

* Jika masak menggunakan Noxxa Pressure Cooker :

  • "Off" STIR FRY dan tutup penutup periuk.
  • "On" PRESSURE COOK selama 02 minit dan tukarkan tombol atas kepada pressure.
9. Apabila nasi sudah masak, tutup api dan taburkan segala daun-daun, kismis dan bawang goreng. Hidangkan bersama lauk kegemaran anda.


Selamat mencuba!