About Me

My photo

Wandering across continents with four rugrats in tow. Rediscovering myself through crochet, sewing, baking, cooking and smothering my family with lots of love!

Tuesday, March 29, 2011

Kitchen Garden ( Part 1)

Selamat datang ke kebun kami di Villa 20, Almoayed Homes Jasra, Bahrain

Ini adalah beberapa tanaman yang ditanam..(ada yang ditanam sendiri, ada yang garderner yang tanam...tuan rumah xtau apa-apa pun..hahaha)

Tomato yang comel-comel ini adalah ditanam oleh garderner…comelkan..




























Pokok ubi kayu yang baru nak mula tumbuh..

Serai yang hidup sengan..(maybe tanah ni tak cukup air..yela, tanah pasir)

Pokok daun bawang…





 Ini pokok pisang..kecik la..hidup segan..mati xmau..


Sunday, March 27, 2011

popiah goreng/popiah basah

Terasa nak makan popiah basah...kan best kalo ada pasar malam kt sini..senang kerja...
Disebabkab malas nak buat kulit popiah basah..so..kita tukar skit resepinya...buat popiah goreng, guna kulit popiah buatan Malaysia yang dibeli di Bahrain..tapi kita letak sos untuk popiah basah..amacam..popiah goreng/popiah basah...:)


Ini adalah cubaan pertama saya..so..size tu tak secomel mana..nanti perlukan lebih latihan..: )



Kuah cili popiah

Cili kering
Udang Kering
Cuka/ perahan lemon
Gula
Gula merah
Garam


Semuanya secukup rasa yer..kene rasa sendiri..ikut tahap kepedasan masing-masing

Isi popiah

Bahan A

2 sudu besar bawang besar blend
2 ulas bawang putih blend
1 sudu besar udang kering

Bahan B

Isi ketam di potong halus/panjang
Carrot di potong halus/ panjang
Taugeh


Bahan A ditumis sehingga garing...masukkan bahan B..

Selepas siap masak..sejukkan..lepas tu masukkan dalam kulit popiah, boleh masukkan sedikit bawang goreng dan gulung..gam kan dihujung menggunakan tepung + air sedikit..

Goreng popiah..sudah masak..sapu kuah di atas popiah tadi.






penting

Bila menetap di negara middle east, benda penting mesti ada dan guna sentiasa..kalo xde benda ni..habisla..terbakar punyala..


Ni dia..wajib,walaupun masa winter..tapi masa winter xper lagi kalo xder,but still..kalo tak habis silau..terutamanya masa driving...

Dari kiri: Mama, mama, aira, aisya..sepatutnya ada lagi 3 aira punyer..tapi sudah rosak..lil monster ni rosakkan.
papa punyer..ada dalam kereta..

Kenapa mesti ada ini bende...ini sebabnya...
Matahari suuunguh terik...

Tapi bukan seperti orang-orang disini..yang masuk mall pun still pakai sunglasses lagi..haha..kebanyakkanla orang tempatan di sini..:)

Tuesday, March 22, 2011

hadiah back dated..

Harini en shafiz balik opis awal sbb td pergi service kereta,so nak ajak dia melencong ke BCC (Bahrain City Center)..
Yelakan,haritu masa anniversary we all wa sudah silap tarikh..pastu bila nak pergi beli hadiah plak..jalan semua dah kene tutup..so,harini nak ajak pergi beli present..

tu dia hadiahnyer..mp3 player..so,lepas ni rajin2 la pergi gym yer..dah xde alasan..



Tapi dalam2 tengah shooping hadiah boypren kita ni..aduh..tertengok plak handbag..sudah mau beli la plak..so,tersangkut la,terbeli la pulak..bila shooping kt bahrain..masa shooping rasa mcm murah jer..yela,terlupa currency sini lain dr msia..kt sini kurang satu digit..bag ni harga 14 BD jer..apa hingat ni mcm 14 hinggit!..lepas dah bayar,barula nak perasan..mahal gak ek..barula rasa termenyesal lak beli..haha..tula,kt sini..masa shooping rasa best sbb barang semua nampak hergenya macam murah..padahal sebaliknyer..bila balik rumah,baru terperasan..duit dlm wallet sudah kurangla..menyampah tul..

Monday, March 21, 2011

protest..protest...

Untuk beberapa hari..papa terpaksa working from home..it is bcoz..jalan kena tutup and its not safe nak pergi opis (opis pun dekat sgt dengan hot spot iaitu bulatan mutiara )...yeaaaaa...aira sukala..buah hati dia ada kat rumah...

but still papa have a lot of work to do...


so, opis mama telah diambil alih..
phone asyik berdering2....
tv terpaksa bertukar channel...asyik2 berita..kejap CNN, kejap BBC, kejap AlJazeera, kejap Bahrain TV, kejap Press TV....

mama pun macam bertukar course la pulak..rasa2 nya dulu, masa study x minat lansung pun dgn hal politic and international affair ni...x pasal2..mama pun terlibat sama..okayla..peningla jugak..secara tiba2 melompat bidang plak ni...

Dalam keadan yang tidak menentu ni..king pun announce "STATE OF NATIONAL EMERGENCY"..entah ler..i dont even no what its mean...tapi ada perintah berkurung from 4pm to 4am (for the first day)...8pm to 4am (second day)..2 hari jer pun curfew..tapi..bab mengstok makanan..mak ai..panic jer lebih..tapi xper untuk panic..ni pun bukan negara sendiri kan..tempat orangla katakan...

Aira n Aisya dah boring duduk dalam rumah jer..buatla aktiviti masak bersama2...
pisang bersalut kulit popiah..yang separuh pisang tu..aira yang balut..

susu...

Baru jer terpikir..ingatkan nak try ajar aisya minum susu FM guna botol,sebab dia sudah hampir 2 tahun..and sekarang ni,aisya macam ada habit pelik skit bila nak tido..dia bukan sahaja nak susu,tapi dia nak gentel tali yang ada di seluar mama..yang pelik tu,kalau bagi pengang tali lain dia tak nak..dia nak tali kat seluar mama jugak-jugak..kalau seluar mama tak ada tali..habisla dia mula mencari-cari..

Dalam keadaan sekarang ni pulak (cuaca protest bahrain yang tidak menentu)..keadaan yang tak pasti ni..lebih baikla postponed dulu niat ni...kang..takut2 kene curfew lama dalam rumah..or embassy kena pindah ke negara lain ke?(xtaula kan)..macam mana pulak nak cari FM..lebih baik aisya stick to my plan..full BF untuk 2 tahun..senang, xpayah pening mama nak angkut susu or pening mana nak cari susu bila dalam keadaan terdesak dan susah nak dapat FM....

wish me LUCK !!!!

Saturday, March 19, 2011

testing the water...

Test..test..test...


Hari ni..we all decide nak keluar sebab anak2 and bibik jugak dah mula rasa boring duduk dalam compound Almoayed Homes ni jer..so, jom kita pergi jalan ..kita pergi Toy R us and Seef Mall..


so, semua orang pun bersiap...


Dalam perjalanan..nampak bekas2 jalan kene tutup dengan batu..tong-tong sampah..dah semakin clear..dan tak ada orang jaga pun jalan tu..kedai2 di sepanjang jalan pun buka seperti biasa..




Nampaknyer kedai anak2 ni buka..tapi..bertampal note...




Semua kedai tutup awal..malam jer, semua orang duduk diam2 dalam rumah yer..


Untuk menghilangkan keboringan Aira..papa pun belikan la DVD Beauty and the Beast...wit tiara and wand..sukerla anak dara ni..hehe..


Store ini kami yang punya..hahahaha...ada 2 family jer kat dalam ni..

Lepas ke toy R us..kita masuk dalam seef mall..nak jenguk kedai apa yang buka...okla..hampir semua kedai buka..M&S, H&M, ELC, Zaina..food court..semua buka..cuma beberapa kedai kecik2 jer tak buka..lepastu Aira main wayang dia supaya dapat makan kat luar..sibuk jer dia minta Cinnamon Rolls..kalau mama buat kat rumah..dia x heran pun..




licin tu..

Well..itu jela report keadaan kat bahrain ni lepas 2 hari curfew..so far..keadaan dah mula terkawal..cuma sekolah jer yang xtau bila nak mula beroperasi semula...huhu





Friday, March 18, 2011

Birthday Aira 4yrs...2nd time

Hahahaha...again..aira ada birthday party..haritu kat rumah just wit our family..sepatutnya last sunday bawa cupcakes to school..tapi sebab sekolah terpaksa tutup (ni semua pasal batu2 nila)..mama dah ter bake cupcakes..so,party must go on jugak..tapi aisya still chicken pox(ok dah,tapi still ada bekas2..takut terberjangkit kt anak org plak)..so party terpaksa diubah suai skit..

Thanks to our neihgbour..Ros..meminjamkan rumah (walaupun esok dia dah nak balik msia)..Aisya terpaksa ditinggalkan dirumah dugn bibik..(kesian bucuk mama)

Kalo nak ikutkan sepatutnya ada lagi 2 tetamu, tapi harini terdapat 2birthdy party separated..Shazmin (anak Suhaila) punya birthday pun harini..tapi ni birthday party girls only..disebabkan ada boy sorang (anak Ros)..kita pun buat 2separated party..
1. Untuk small girls wit one boy party (rumah Ros)
2.Girls only party..(rumah Suhaila)

Disebabkan tak sempat nak beli present for Syazmin (anak Suhaila) ,aira pun bagi cupcakes jela yer..



Ni cupcakes yang sepatutnya dibawa ke sekolah..



Simple party

(dari kiri) Ammar-just be here for the cakes..(thanks Ammar,hanya ammar jer yang makan cake dengan semangatnye)
Aira - The birthday girl
Atikah -sibuk main sticker (baru dapat from the goodie bag)
Its a simple and nice party..buat ni pun sebab dah ter bake cakes..and nak menyedapkan hati aira yang xboleh nak pergi sekolh.


Thanks for Ros and family yang sekarang telah selamat balik Msia..I will miss you (dahler ni jer kawan saya yang ada kt bahrain..skg phone dh lama x berbunyi..huhu)

Wednesday, March 16, 2011

gula berlebih..

Tak taula apa penyebabnya..tertiba jer anak-anak dara en papa ni terlebih gula la pulak. Macam semangat p*o**ster kat bahrain ni la pulak..semangat untuk merosak and mengila secara tertiba..hahaha..pelik-pelik..berjangkit sampai kerumah ni apa?
Sudahler papa nya sibuk jer,tak ada masa nak layan dorang ni..kesian..masing-masing sibuk nak attn papa..buatla macam-macam depan papa,papa buat dek jer..

Tengokla tu..tak boleh duduk diam lansung..nak ambil gambar pun susah..

Monday, March 14, 2011

bestfriends..

At first..sampai bahrain..im a bit depressed..staying at home..no friends..not working..everything is change..my normal life before this is changing..no students...no school work load..


For 7 month..im still depressed..about friends..


But now i know..why do i need friends right here in Manama..i already have my bestfriends...


1. Mr. Shahafeez
2. Aira Nadira
3. Aisya Nisa


Layan korang ni jer pun dah cukup penat and happy...okay aper..buat apa memikirkan pasal orang lain...


Love you all..:)

weekend..not a normal weekend after....

Selepas 14/2/2011..weekend di bahrain sudah bertukar..sebelum ni, boleh jejalan ke BCC or Bahrain Mall..tapi sekarang, nak keluar jer, takut sangkut jalan jem..

Tapi, semalam (11/3) selepas beberapa minggu weekend berehat di rumah..we all decide nak keluar rumah..bawa Aira sekali..kitorang nak pergi Al-Ali Mall, Ceramic Cafe..nak ambil art work Aira buat masa Fun Day at Budaiya Pre-School (sekolah Aira)..

aira yang colour tu..cantik tak?

ha..tu dia memang sangkut..tapi selamat sekejap jerla, dapatla tengok dorang demo atas jalan sambil hon2..bising sungguh..
tu dia..penuh atas jalan..

haiya,tu yang malas nak keluar tu,kan dah tershooping..dah terbeli perfume Chanel Chance..bahaya tul bila keluar2 ni..hish.

Bukan tu jer..bila keluar rumah jer.mesti termakan kat luar,dah terspend 5BD,hanya utk 1slice tiramisu dgn 2 air,2 cookies.
aira..:)

Sunday, March 13, 2011

Anniversary..

oopss..terlupa lagi..kali ni tersilap tarikh pulak..lewat sehari..

erm..tapi better than last year..hehe..but still,tidak boleh dimaafkan..en hubby boleh prepare macam2..but me..tersilap tarikh..boleh ingat hari ni?..

dah ler tu, ingat nak keluar beli hadiah hari ni..tapi tersangkut pulak..hari ni tidak boleh keluar rumah..ada riot lagi!..lagi!..barula nak bersenang lenang berjalan sana-sini..jadi balik..hhuh..lecehla..:(
tulisan tu tersenget..aira menganggu..
cookies..

Saturday, March 12, 2011

satay..

erm..syok tul la macam ni..hari khamis (10 Mac 2011)..last day of the week..esok cuti..plan nak bakar satay..pagi- buat breakfast shaafeez (sandwich jer pun), siap2 potong ayam, marinet...bibik cucuk satay..kul 1 tghari..dah boring menunggu en shahafeez balik..so, decide nak buat cupcakes..tapi xtau nak buat kek aper..saje berjalan ke blog kengkawan..tetiba terjatuh cinta tengok hershey's kisses cupcakes..so, google ler resepinyer..JUMPA!..ok,jom buat aira..nasib baik assistant ada..tukang bukak wrappers chocolate kisses (last 2 week beli kisses, tapi sorok dalam almari, konon nak buat makan) so, startla bake..siap..dengan decorated lagi..okay..en shahafeez pun balik!!(3.15pm)..disebabkan tengahari tadi our neighbour (Ros) hantar hadiah birthday untuk aira, jom hantar kek ke rumah Ros and Suhaila..tapi malas jalan kaki (walaupun dekat giler)..so, dua2 orang budak sakit ni pun ikut, stay dalam kereta (yela, dah lama tak keluar main playground)...

Lepas balik hantar kek, tukang bakar satay pun ready..keluarkan semua tools pembakar..disebabkan tidak sabar, lepas nyala api, terus bakar satay..habis hangus, siap terputus dari lidi lagi..(sebab api kuat giler)..itu first round..second round dah okay dah..hihi..

anak2 pun seronok menunggu sambil main lari-lari, main masak-masak bunga (Aira), ada yang ter shehe dalam seluar (aisya)..macam-macam..bila satay masak, ramaila food testernyer..
testing..buat cupcakes untuk aira bawa ke sekolah..
si pesalah..sheshe merata-rata
menunggu sambil main masak-masak

aira and aisya seronok dapat dinner kat luar..(siap bawak meja diorang lagi)...semua selesai makan and kemas. boleh sambung tengok tv  jam  730pm..

moral of the story..seronok gak la posting kat middle east ni..


  1. office hour pendek jer (730am - 230pm)..so, banyak aktiviti dapat buat selepas waktu kerja (itupun kalo xder function).
  2. rasa macam panjang jer hari (memang la, sbb dah nak masuk summer..siang lama,hehe)
satay terputus lidi
the food tester..

Wednesday, March 9, 2011

Aira goes to school

Aira dah boring duduk rumah. Dah la hanya ada Aisya, Mama, Bibik. Bila Papa pergi kerja, dia dah mula boring. So, hantarkan la jugak sekolah...tapi just for 2 days for a week. Monday and Wednesday. Try 2 hari dulu, kalau ok boleh tambah..(tapi sampai hari ini masih 2 hari...masalahnye kene tanya papa)..1st week masuk sekolah, terus ada Halloween party. So,masa party, Aira still tak pandai bergaul sangat.

Time Kak Aira pergi sekolah cian kat bucuk mama yang sorang ni. Kena tinggal kat rumah, Aisya jadi boring... Bila kakak balik je dari sekolah, dia terus menerpa kat pintu, siap nak tolong buka kan kasut kakak...


1st day to school


1st Halloween party (aira tengah makan keropok)






pretending..flying in aeroplane...


1st concert...being a pilot.


art work Aira

Tuesday, March 8, 2011

Aira rindu semua orang kat malaysia..

AIRA RINDU...


Hai.. kesian kat aira. Masa mula-mula datang sini dulu, dia  tak tau apa-apa. Dia  tak tau pun yang Malaysia tu jauh. Bila dah balik cuti ke Malaysia selama 1 bulan hari tu  (sepatutnya 3 minggu je tapi terpaksa extend sebab H1N1), baru dia tau yang semua orang jauh. Kalau nak balik Malaysia kena naik aeroplane. So,untuk mengubat rindu kat semua orang, dia pun create Mii character dekat Nintendo Wii (tu pun belum habis lagi sebab mama dia penat nak layan)..


Dari belakang: Uchu
Second Row: Nenek, Opah, Atok, Papa, Tokwan.
Hadapan: Aira, Aisya, Pak Ngah, Mak Ngah, Mama



Ini surat untuk Makngah. Tak tahulah apa isinya Makngah. Aira cakap nak pergi amik Makngah kat airport. Dia kata, Pakngah pergi work, pastu dapat duit boleh Makngah boleh datang sini..okay?

Monday, March 7, 2011

House hunting...erm..nak yang mana satu ek?

Erm..nak rumah yang macam mana ek?

Cuaca panas sungguh kat luar. Semua orang stay dalam rumah (itupun kalau orang tak pergi holiday..sebab biasanya summer semua org keluar pergi holiday). Kami satu family pula sibuk keluar rumah tengahari. Sibuk mencari rumah.. Erm..berapa rumah ye yang kami dah tengok?  Tak ingat la... banyak sangat..

Ini adalah rumah dua tingkat. Comfirm tak boleh. Takut Aira and Aisya tergolek jatuh tangga. Tapi papa suka. But still kurang 1 kriteria. Takde pokok kurma depan rumah/kat laman rumah.



Haa..dah jatuh hati dah.. Cukup segala kriteria..
1. rumah setingkat
2. garden cantik..and rumput hijau..
3. security terjaga
4. dapur cantik..ada dapur luar
5. ada 2 biji pokok kurma depan rumah