About Me

My photo

Wandering across continents with four rugrats in tow. Rediscovering myself through crochet, sewing, baking, cooking and smothering my family with lots of love!

Sunday, May 29, 2011

busy week

Adoi..last week and this week are so busy. I cant finish my crochet project and my handbag project..semuanya tersangkut.

Last week me n my husband have a trip to Damam, Saudi. balik hari, fuh penat!!

This week, i have a busy week with the Lady Associate activities:

a)demo kuih talam , usrah
b)poco-poco dance
b) demo jahit tudung
c) my arabic class and test.
d) my daughter birthday which is tomorow (huh)


Sunday, May 22, 2011

headband with flower


This is Aira's headband...she request mama for a pink headband with a flower..and the flower must be in pink..I run out the shocking pink tread, so i have to change into light pink for the outer line..

Im supposed to make the flower using crochet too, but im having trouble..its turn out so mess and not nice at all, so i make the flower using the Rolled Rosettes..

I use the balance tulle that i made tutu skirt for my girls.



And Aira love it..:)

Thursday, May 19, 2011

panas...

ok..secara tiba2..cuaca berubah dari suhu 32C melompat ke 43C..angin panas mula terasa..angin kuat tapi angin panas...muka Aira dan Aisya sudah berubah warna...mulala budak2 ni jadi merah-kemerahan..terutamanya Aira...

disini, bila cuaca sudah mula panas..minah-minah arab ni berubah fesyen..tudung bertukar kepada selendang dan tak pakai anak tudung serta tak berpin..masing2 pakai skirt tapi tak berapa labuh..pelik kan..hehe..

terasa malas betul nak keluar rumah..aircond harus di on sepanjang masa..kalau tidak..memang masak...

headband sendiri punyer...

okay..ini saya punyer..

rambut saya sudah mula panjang dan rimas...

selalu crochet buat untuk anak-anak..tapi ini mama punyer okay..:)


Benang colour light yellow ni balance knitting mitten aira yang saya buat masa sedang pregnant Aira..

Ini dia model saya..pinjam kepala Aira yer..sebenarnyer besar untuk kepala Aira, tapi dalam gambar ni tak nampak besar kan..sebab tersorok..

Bunga tu kecil sebab ini mama punyer..kalau untuk budak2 ni saya nak buat besar skit flower tu.

Wednesday, May 18, 2011

tanda2 sudah panas

Apa tanda2 sudah mula musim panas?

1. Subuh semakin awal...maghrib semakin lewat.

Maknanya waktu siang semakin panjang. Subuh jam 3.35am (pagi tu)..by the time 4.30am, air paip sudah mula rasa suam..hari sudah mula terang macam jam 7am waktu malaysia..malam hari kene pastikan semua langsir tertutup rapat, jangan sampai boleh masuk cahaya..kalau tidak, nanti anak-anak terjaga awal lepas tu Aira tak nak tidur semula sebab dia kata dah siangla mama..padahal baru jam 6 pagi okay!!..Yang tak best tu..bila subuh awal, kene tidur balik selepas subuh, bila sudah tidur..memang liat nak bangun balik untuk siapkan breakfast.

Bila terang makin awal pagi, maknanya matahari terik akan makin awal juga..jam 10 am tu matahari sudah mula nak tegak..terik..air paip pun mulala rasa panas..so, tak boleh mandi lewat-lewat..memang tak boleh mandi jadinya..untuk budak-budak ni memang susah. Dah la kat sini tak ada kolah..semua shower ngan bath tub jer..so, penyelesaiannya..sebelum mandi perlu isi air dalam bath tub dulu supaya sejuk.

Maghrib pula jam 6.10 pm pada awal bulan..hujung bulan ni maghrib jam 6.26pm..semakin lewat..adoi..tak taula macam mana bulan Ramadhan ni, memang menduga iman. Sebab subuh makin awal, maghrib pulak makin lewat.

2. Matahari terlalu terik

Kalau nak buka pintu rumah jer..kene make sure dah pakai cermin mata hitam..kalau tidak..adoi, migrane ler..memang terik..Last week..saya bangun dari tidur selepas tidur semula (hehe)..jam 730am..terus masuk dapur..dapur plak tak ada langsir tebal..adoi terus masuk mata..terus rasa nak pitam..sampai begitu sekali lah..


Losyen, vesaline..semua stok jenis losyen kene ada..sun block untuk budak2 ni main petang..vesaline pada bibir..Air bekal kemana-mana sahaja mesti bawa.

3. Suhu meningkat

okay, sekarang ni baru nak mula musim panas..suhu baru mencecah 41C or haritu sampai 44C..Angin memang ada, tapi angin panas..hujan?..no,no,no..tak akan ada hujan sampai la habis musim panas nanti..bulan hadapan mungkin boleh sampai 55C..Sekarang ni, setiap petang swimming pool memang sentiasa ada orang..tak payah bawa baju tukar..lepas swim boleh terus jalan kaki balik rumah..dah kering..kalau dah masuk dalam pool memang terasa tak nak keluarla..:)..but not for aisya..hehe..dia takut..:p

Yang tak best tu..mulala semua aircond mula mogok..semua orang complain..kereta pun time ni la..rumah pun sama..agaknya sebab kerja berat secara tiba2 kot.


Sunday, May 15, 2011

crochet crown


Crochet crown for Aira..i get this pattern and tutorial from oh so happy together blog..but i cant finish decorated it because Aira keep torturing and asking me "when can i wear that?" ...so, this is it!! (decorated half way)



and Aira love it...

I have to make another one for Aisya Nisa...bye!!

Thursday, May 12, 2011

princess hat

Princess hat



Saya gunakan kain warna pink tampal pada kain putih yang keras siap ada gam tu...biasanya kertas keras ni digunakan untuk jahit pada awning tudung..sepatutnya nak cantik saya jahitkan kain tu guna benang yang warnanya lebih terang..disebabkan warna benang sama dengan kain, so tak nampak corak jahitan tu..saya jahit zigzag..

Sepatutnya hat ni untuk Aisya tapi dia refuse nak try...kakak amik dulu ler...ok..kene buat lagi satu...










Tuesday, May 10, 2011

new timetable..

skang ni..jadual telah berubah...sebab saya sudah join arabic class for level 1..saya join kelas ini bersama-sama dengan hubby...kelas hari Isnin dan Rabu jam 4.15pm-6.30pm...adoi, penat tul, yerla sebab dah lama tak masuk kelas..hehe

ok, bermula dari pagi...730am keluar rumah bersama Aira n hubby..hantar Aira sekolah..hantar hubby pergi opis saya balik rumah terus..1145am keluar rumah pick up Aira from school...230pm saya keluar rumah bersama mangkuk tingkat beserta lauk and nasi ke opis en hubby..makan lunch bersama-sama, solat azar..345pm keluar from opis ke kelas...kelas from 415am until 630pm..abis kelas kadang2 solat maghrib kat berlitz pastu pergi dating or..kadang2 terus balik rumah.

bab paling tak best sekali..HOMEWORK!!!..adoi..malas tul la...yerla..skang ni dahler tengah musim nak mengenali mesin jahit ni...tapi xper,  kita cuba penuhkan masa ini..supaya tak boring..hehe


okay..kenapa saya pack nasi dalam magkuk tingkat?..pertama sekali..magkuk tingkat ni ehsan from mil..tq mak..kedua..sebab kalau nak makan kat luar setiap isnin n rabu..memang bosan..bukan boleh dapat nasi berlauk kat sini..yer..makanan thailand or nasi beriani ada..tapi x lalu la kalo selalu sgt..so, bawak nasi berlauk ler..

ktabi (in arabic)...in malay..ini buku saya..:)

tomato

tomato oh tomato

dah dekat 3 bulan...lama tak beli tomato..terima kasih kepada encik gardener...kerana tolong tanamkan tomato di kawsan kitchen garden saya...sentiasa ada stokla sekarang ni..

sampai semua masakan masuk tomato takut busuk...

Aira n aisya pun suka..dapat makan tomato macam makan apple..


Monday, May 9, 2011

my baby..aisya

aisya tak berapa sihat since last thursday..well actually..a week before that already start..the clinging, crying,nak mama...kenapa ek?

mula2 ingatkan aisya demam nak besar kot..tapi bila panas dah mula kebah..tapi aisya still tak seaktif as before this...kenapa baby mama?..aisya lembik jer..main pun sikit2 jer...

semalam bawa aisya jumpa doktor..aisya is so good..siap bagi doktor check..baik jer..

rupa2nya tanda early asthma...ohoh..mama dah agak dah..tapi mama try everything supaya ni  mungkin tak jadi pada aisya..mama full breasfeed aisya..tapi nak buat cam mana kalau dah genetic..mama pun ada asthma jugak..doktor mmg dah cakap masa budak2 ni baby lagi..kemungkinan besar dorang pun dapat agak tinggi...doktor kata semalam, kalau budak lain maybe time ni..dah x nak main..tido jer..tapi aisya ni kuat semangat..dia still nak main and active(my strong baby)...

sorry aisya..aisya kene makan ubat yer...dah ler si kecik ni susah sungguh nak makan ubat..belum bukak botol ubat lagi dia dah start nak meludah..hehe..kelakarla aisya ni..tapi kene jugak yer..makan..kita kene ikat aisya..tutup hidung ok..nak baik kan..


SAAAAYAANG AISYA!!!...MUAH!!!!

Sunday, May 8, 2011

dont want tshirt..i want dress



i want dress mama...


ok..aira lansung tak nak pakai tshirt dia..asyik2 nak pakai dress..

so, mama tukarkan tshirt aira into dress..: )

tshirt ni acu (mummy aira) yang beli..jgn marah ei..saya potong skit..

idea ni datang from blog grosgrain ..cute kan..so, lepas ni..mana tshirt yang kotor or dah lama tapi sayang nak buang boleh tukar jadi dress..


potong tshirt

kain..kain ni dah lama beli masa kat malaysia dulu

sambungkan




muahhh..



Thursday, May 5, 2011

black n pink tutu for aisya




Tutu skirt...

Aisya like to dance like a princess..pusing,pusing,pusing..kalau pakai tutu ni sukala dia..boleh pusing2..kembang skirt tu kan..:)

Buat exactly same like Aira punyer..coz i just lazy to switch on my sewing machine..



Klip rambut tu i made it myself too..crochet...

my first tutu


This is my first tutu that i make for my girls...

Its no sew tutu...ikat jer..senang kan!!..and the important is..cantik..sekarang, aira dah ada tutu..it just for dress up game and party at school...(TAPI RASANYA MAU HARI2 NAK PAKAI NI..HEHEHE)






Aisya punyer is on the way..

and more after this...:)

sources: www.ohsohappytogether.blogspot