About Me

My photo

Wandering across continents with four rugrats in tow. Rediscovering myself through crochet, sewing, baking, cooking and smothering my family with lots of love!

Saturday, November 15, 2014

Alya's 1st Birthday...Happy Birthday Alya!!

Alhamdulillah, pada 11 Oktober 2014, Alya genap berumur satu tahun!..Yeay!!


                                      

Mama love you Alya, Mama's Little Engineer. Mama suka panggil Alya "Little Engineer" sebab Alya suka sangat belek bende-bende dengan teliti ala-ala macam engineer.  Alya juga boleh buka pintu pagar kat tangga dengan sendiri. Alya tolak latch bahagian bawah pagar!! Hebat anak mama ni.

Alya sambut harijadi pertama di Senegal tanpa Papa yang terpaksa berjauhan sebab bertugas di New York.

Tapi kami akan bertolak untuk melawat papa di New York pada keesokan paginya. Yeay!!

Sampai sahaja di New York, Alya terkedu jumpa Papa sebab sebulan lebih minggu tak jumpa, selalu nampak muka papa dalam Tango je..: )

Alhamdulillah, sempena menyambut harijadi Alya...kami dapat berkumpul  5 orang sekeluarga!







Pada harijadi Alya yang pertama ini, Mama nak mengingati Alya pada saat ini...

1. Alya sudah ada 4 batang gigi bahagian atas dan 2 batang gigi bahagian bawah.

2. Alya sudah boleh berjalan sendiri tanpa bantuan.

3. Alya sudah pandai merangkak naik dan turun tangga sendiri.

4. Alya pandai turun katil mama dengan sendiri.

5. Alya suka main dancing dengan kakak-kakak.

6. Alya excited bila kakak pulang dari sekolah. Alya akan tunggu kakak dan Kak Aisya buka buku baru mereka bawa dari sekolah dan baca bersama-sama.

7. Kalau dapat mandi bath tub dengan kakak-kakak, Alya suka sangat splashing the water.

8. Alya masih minum susu hanya 120 ml setiap kali.

9. Alya masih menggunakan cloth diaper. Bila vacation atau berjalan dan tidur malam sahaja yang gunakan disposable diaper. Sepanjang holiday, kalau pakai disposable diaper. Mulalah merah-merah punggung Alya. Alya lebih selesa dengan cloth diaper.

10. Alya pandai main patung barbie ataupun lalaloopsy kakak-kakak. Dia cuba untuk meniru cara kakak-kakak main dengan buat dialog sendiri (Alya bercakap dalam bahasa sendiri)

11. Alya suka sangat kalau dapat menyelongkar beg mekap mama, habis satu-satu dia belek.
Alya boleh diam dengan lamanya kalau dapat peluang ini.

                                  

Semoga Alya  menjadi anak yang baik dan solehah..Insya allah awal tahun hadapan Alya dah nak jadi kakak!

I Love You, Alya!!

Happy Birthday Alya !!








No comments:

Post a Comment