About Me

My photo

Wandering across continents with four rugrats in tow. Rediscovering myself through crochet, sewing, baking, cooking and smothering my family with lots of love!

Sunday, August 7, 2011

Buah kurma

Bulan Ramadhan jatuh masa musim summer...Buah kurma pun mula masak dengan kepanasan musim panas ni...

Banyak sungguh kami dapat tahun ni.... Ada yang orang bagi, adayang gardener ambilkan dari kawasan rumah.....banyak sungguh.

Yang lembik dan masak sepenuhnya kene simpan dalam fridge, yang masih keras perlu disimpan dalam freezer

Penuh dah ni..sampai tak ada ruang..yang dihantar balik Malaysia pun dah put aside...yela, tumpang orang tak bolehla bawa banyak2..

so, misi sekarang adalah menghabiskan kurma yang terlalu masak dan lembik tu dulu...
macam-macam la resepi yang ada dalam kepala ni..tapi yang dah buat setakat ni baru 2 jer..

1. Cokodok kuma
2. Lepat kurma

Ini lah kurma yang terlebih masak ni..sudah terlalu ranum..ini baru first batch, ada lagi ni..  

Cokodok kurma..haa, yang ni anak dara saya suka sangat..:)

Lepat kurma..tapi ini first attempt..so lembik sikit..rasanya kene tambah tepung bila buat lain kali.

Dalam perancangan petang ni nak goreng macam goreng pisang tapi itukene guna kurma yang tak berapa lembik.

Nak Buat apa lagi ek?
ada cadangan?



2 comments:

  1. nad,buat kek kurma.guna resepi mcm prune cake,tp ganti kurma.

    ReplyDelete
  2. oo..yeker..okay thanks..nanti kene try..:)

    ReplyDelete