About Me

My photo

Wandering across continents with four rugrats in tow. Rediscovering myself through crochet, sewing, baking, cooking and smothering my family with lots of love!

Friday, April 17, 2015

Aira Nadira 8 years old

Assalamualaikum,


Alhamdulillah, pada 8 Mac 2015, Aira Nadira genap berumur 8 tahun. Mama loves you Aira!!

Pada tahun ini, kami sekeluarga menyambut harijadi Aira di rumah. Its a surprise party!! Kak Aira dah lama inginkan surprise party. Malah dah beberapa kali Aira scribble dalam notebook untuk plan surprise party sendiri (macam mana nak suprise kalau dah plan sendiri...hehehe).

Memandangkan hajat Aira yang sungguh besar mahukan surprise party, secara berahsia Papa  bersetuju untuk buatkan.  

Awal pagi lagi Aira dah bangun untuk kejutkan semua orang. Tapi dia agak sedih sebab tak ada apa-apa special yang kami sediakan. Bila Papa bagitau yang di kena pergi kerja pagi tu (sebenarnya nak pergi ambil kek di bakery), Aira makin monyok. 

Bila semuanya dah diset up di ruang tamu, barulah Papa bagi signal pada Mama untuk ajak semua orang turun. Bila sampai di ruang tamu, SURPRISE!!!! HAPPY BIRTHDAY AIRA!!!



 Gambar ni tak cukup korum. Mahathir sedang sedap tidur. 


Tersipu-sipu Aira bila dikejutkan dengan surprise party ni. Aira sangka kami tak prepare apa-apa untuk harijadi Aira tahun ini. Aira mula monyok... Kesian Aira. 


Pada harijadi Aira 8 tahun ni, Mama nak mengingati Aira pada saat ini:

1. Aira sangat suka baca buku. Malah, Aira baik hati tolong bacakan buku untuk adik-adik terutamanya Aisya.

2. Aira suka belajar dan buat benda-benda craft. Kebanyakkan projek yang Aira buat adalah apa yang Aira belajar sendiri daripada buku, Youtube dan juga TV terutamanya rancangan "Mister Maker". Antara projek craft yang Aira gemar pada masa ini adalah rainbow loom. 

Mama ingat lagi, Aira cuba nak buat bracelet rainbow loom ikut tutorial dari Youtube and you completed it!! Bila Mama tengok, rupanya Aira ikut tutorial bahasa Dutch!! Hehe, hebat Aira!! Mama pun tak faham bahasa Dutch. 

Aira juga minta Papa belikan buku rainbow loom pattern dan Aira suka sangat buku tu. Aira juga buatkan satu bracelet untuk mama sempena birthday Aira tahun ini.

3. Aira sudah pandai mencuba makanan baru...yeay!!! Aira adventerous mencuba makanan baru dan Aira tahu apa yang Aira suka.

4. Aira suka makan sambal. Kalau lauk pedas dan nasi goreng pedas yang mama masak, Aira mesti nak makan walaupun berulamkan air.

5. Aira suka makan salad dengan nasi. Aira juga suka sangat makan sayuran yang lain (bawang, tomato, sawi) Good girl!!

6. Aira sangat suka sekolah. Tak pernah ada masalah bangun tidur pagi. Aira juga suka pada guru kelas iaitu Miss Shelly dan Miss Becky.

7. You did very well in school. You’re really good at math, even though it’s not your favorite subject.

8. Aira suka tolong Mama masak dan Aira nak belajar masak. Walaupun Mama selalu marah kalau Aira  salah buat, Aira tetap diam dan tekun nak belajar masak dan tolong Mama. 

9. Mulai tahun ini, Papa perkenalkan sistem "coin for chores". Aira sudah mula nak belajar berbelanja dengan duit sendiri. Setiap kali keluar ke kedai, Aira akan mula bertanya harga barang dan Aira mula merancang perbelanjaan dan bekerja lebih untuk dapatkan duit lebih.

10. Aira nak belajar crochet macam Mama, tapi Aira masih tak dapat nak buat simple chain sebab tangan Aira masih lagi keras buat masa ini. Keep on going Aira!!!

We love you so much and I will never forget the day that you made me a Mommy. Happy Birthday to my eldest baby!!!

Happy Birthday to my sweet Aira Nadira.

No comments:

Post a Comment