About Me

My photo

Wandering across continents with four rugrats in tow. Rediscovering myself through crochet, sewing, baking, cooking and smothering my family with lots of love!

Monday, September 8, 2014

Lawatan ke Harry Porter Studio

Semasa kami di Kota London, kami sempat melawat ke Studio Harry Porter yang terletak di Watford.


Aira sudah terjebak dengan Harry Porter, tidak kira sama ada membaca buku ataupun menonton filem. Jadi, kami mengambil peluang ini untuk melawat dan melihat sendiri studio Harry Porter ini.


Bukan sahaja Anak-anak suka, Papa dan Mama pun puas hati dapat pergi kesana. Kami dapat penjelasan dengan lebih mendalam tentang pengambaran cerita Harry Porter. Kami dapat melihat sendiri costume serta props yang digunakan untuk pengambaran. Aira juga dapat naik magic broom!



( Ada orang yang tak pernah tengok monopod ni..beria dorang suka siap ambil gambar monopod kami..hehe)

Hasil daripada lawatan ini, Aira dan Aisya juga dapat belajar sesuatu yang baru. Mereka dapat melihat sendiri bagaimana sesuatu yang berkualiti tinggi biasanya akan melibatkan proses yang rumit dan teliti. Malah apabila kami pulang ke Dakar dan menonton semula filem-filem Harry Potter, Aira nampak lebih fokus dan kritikal terhadap special effects yang mereka lihat dalam filem berbanding proses penggambaran yang dapat mereka saksikan di studio berkenaan.

(Enya dan Aira sempat posing dengan handmade magic wand..thanks papa tolong buatkan wand ni)

Aira juga nampak berminat dengan pelbagai prospek kerjaya di belakang tabir (terlalu awal untuk fikirkan semua tu Aira!). Sebelum ini dia hanya nampak pelakon sahaja. Tapi sekarang Aira tahu yang pereka kostum, pereka grafik, juruaudio, jurugambar dan pelbagai lagi kerjaya di belakang tabir juga sangat penting untuk menghasilkan sesebuah filem.






(cop passport)





(I wish I have that magic knit!!..jarum knitting tu berpusing sendiri!!!, tau-tau dah siap dah blanket!! )

(Ada kelas belajar guna magic wand)






Flying car!!















No comments:

Post a Comment